Beeldendkunstenaar

Martijn zet elke druktechniek in die hij in zijn werkplaats bij Grafisch Atelier Hilversum ter beschikking heeft. Vooral de hoogdruk techniek heeft de laatste jaren zijn voorkeur. Het spelen met de letters en vormen uit de talloze letterblokken en de oneindigheid van lego bieden Martijn een onbegrensd palet aan mogelijkheden om zijn grafische kunst vorm te geven. Martijn houdt ervan om vormen en kleuren tegen elkaar uit te spelen. Creƫren van nieuw werk door constante print bewegingen. Door steeds nieuwe lagen van kleur en vorm over elkaar heen te zetten ontstaat er een nieuwe structuur met een unieke eigen beeldtaal.

VAN NIETS NAAR IETS

Beeldend onderzoek, response play

Tijdens het maken van zijn werk ontdekt Martijn hoe vormen, structuren en beeldelementen een een nieuw beeld vormt. Door pure herhaling, interactie met het papier, ontwerpend drukken en het gebruik van ritmes onstaat een beelnotitie. Het abstracte handelen, binnen een A5 kader werken en in het hoofd een kadans aan werkwoorden vormt de basis van elke print.

Het maken van stempels, het inrollen van de stempelvorm, het mengen van een kleur. Het is altijd een reactie op een print die eraan voorafging, response play. Martijn geeft zich als het ware over aan de gebeurtenissen van de handeling tijdens het drukken, beeldend onderzoeken. Een venster naar zijn nieuwe werkelijkheid.

Verminderen, achterwege laten, afnemen, tuimelen, kiepen, uitstappen...

VORM & KLEUR

Een print bij Martijn begint met een willekeurige samenstelling van letters en vormen, nieuwe beelden ontvouwen zich langzaam als je langer naar de prints kijkt. Abstracte onderwerpen van kleur en vorm schrijven samen het verhaal. Het werk van Martijn is in elkaar gevlochten, prints zijn gelaagd en doorwerkt waardoor er een nieuwe structuur en huid ontstaat. Juist daar waar het schuurt op het gebied van kleur en vorm is de grens die Martijn op zoekt.

VAN GRAFIEK NAAR TYPOGRAFIE

Vanuit zijn passie voor lego en het maken van stempels heeft Martijn zijn eigen lettertype de Qunzfamily ontworpen. Elke letter is haast een architectonisch ornament met een menselijk karakter door de twee abstracte mensen die erin verwerkt zijn. Deze staan voor Martijn en zijn tweelingbroer (the dudes). De twee wandelen als het ware door het alfabet en bij elke kapitaal een ander startpunt. De Qunzfamily is vaak het uitgangspunt voor zijn werk en door deze laag over laag te printen ontstaat een coulisse-achtige uitstraling. Maar ook als alfabet hebben deze sierlijke letters reeksen ieder zijn diversiteit en indentiteit.