Wat gebeurt er als een schilder aan het werk gaat met een erfgoed aan old school druktechnieken? Met zijn unieke procedé neemt Martijn je mee op zijn zoektocht naar het toeval, met beelden die tot leven komen door hun schilderachtige gelaagdheid.
Martijn combineert verschillende vormen met uiteenlopende ondergronden. De wereld is immers ook geen onbeschreven blad. Sommige vormen ontwerpt hij zelf met LEGO, andere bestaan al: zoals de houten letters in de erfgoedcollectie van het Grafisch Atelier Hilversum. Al deze vormen hebben gemeen dat ze, precies zoals letters, niet afgebroken worden. Zo vormen ze de kwaststreken waarmee Martijn zijn compositie opzet.
Juist het grenzeloos herhalend variëren en verbinden van deze begrensde elementen zorgt voor een onverhoeds onbevangen resultaat. Soms is dat compact, soms weelderig. Hier ogenschijnlijk eenvoudig, daar onverhuld complex. Nu eens stemmig verstild, dan weer uitbundig vrolijk. En precies waar het hele scala aan elementen schuurt, verandert iets wat lijkt op een simpele afdruk plotseling in een complete indruk.
Als colorist zet Martijn kleur in om het gemoed van zijn werk extra zeggingskracht te geven. Hij dwingt heldere en vergrijsde kleuren vrede te sluiten, en brengt tinten bij elkaar die je in ontroering of vervoering kunnen achterlaten. Wie (behalve Barbie) had ooit de veelzijdigheid vermoed van roze als lievelingskleur? Van roze naar oranje, van ijsblauw naar violet, van taupe naar netvliesdodend fluor-oranje. En de hele reis terug met een omweg.
Maar wanneer ben je aangekomen op de eindbestemming? Waar ligt de verrassing, als perfectie je doel niet meer is? Martijn ontwerpt zijn werk tijdens het drukken. Binnen het kader van de ritmische handelingen die zo kenmerkend zijn voor de druktechnieken die hij gebruikt, ontstaan sleutelmomenten waarop een keuze moet worden gemaakt. Doorgaan, draaien, nieuwe vorm, kleur wisselen? Herkennen van kwaliteit vergt reflectie. Reflectie vergt durf, authenticiteit en integriteit. De wisselwerking tussen maker en werk leidt zo tot de ‘waar’heid van zowel maker als werk.
Bij elke drukgang glipt de kaleidoscoop gevuld met vormen, kleuren en contrasten uit Martijns hand. Elke afdruk is een weergave van dat moment, binnen een stromende grafiek.